Mijn levenswerk in boekvorm

 


Recent verschenen:

Kunstboek toont levenswerk van de beeldhouwer Ludovicus van Eijnatte. Recent verschenen – het in eigen beheer uigegeven – kunstboek van de in Breda woonachtige beeldhouwer Ludovicus van Eijnatte. De titel van de uitgave waaraan zeven jaar is gewerkt, luidt: Licht Ruimte Verbinding. Het boekwerk belicht in 200 pagina’s het leven en imposante levenswerk van de immiddels 66-jarige kunstenaar.

Het boek

Licht ruimte verbinding beschrijft de oorsprong van de kunstenaar, de invloed van zijn ouders, zijn werk en de wordingsgeschiedenis van Ludovicus tot wie hij nu is. Aan het woord komen galeriehouders, kunstrecensenten, collega – kunstenaars, vrienden en cursisten van Ludovicus. Beschouwende teksten worden afgewisseld met ronduit lyrische en waarderende woorden voor Ludo en zijn werk. Maar het overgrote deel van het boek bestaat uit fotografie van zijn beeldhouwwerken.

Visie van Ludovicus

In de visie van Ludovicus is de moderne mens een zoekend individu dat zich staande moet zien te houden tussen anderen. Zonder rust, verstilling, contemplatie en zonder innerlijke sturing. De beelden van Ludovicus – hoe mooi  ook – dienen niet de schoonheid op zich, maar zijn dienend aan de mens in zijn zoektocht naar de betekenis van zijn bestaan. Ze vormen dan ook een spiegel waarin we ons eigen verhaal kunnen ontdekken. Als we door het beschouwen van zijn beelden het onbewuste en het bewuste in verbinding brengen, ervaren we dat als numineus, als zingevend aan het bestaan.


Duiding werk van Ludovicus van Eijnatte

Licht ruimte verbinding. Drie woorden waarmee het werk van Ludovicus van Eijnatte valt te duiden.

  • Licht. De beelden nemen licht op, weerkaatsen het en verheffen zich naar het licht. Licht maakt dat we kunnen zien en inzien.
  • Ruimte. De sculpturen, de omgeving en de beschouwer vallen zodanig samen dat wie er voor openstaat, ruimte ervaart die bevrijdend werkt.
  • Verbinding. De beelden nodigen uit tot verbinding en je open te stellen voor je eigen innerlijk: je gedachten, je gevoelens en gewaarwordingen. Ludovicus’ sculpturen spreken voor zich, maar hun zeggingskracht is voor ieder mens anders.

Sterke zeggingskracht

Symmetrie en geometrische vormen kenmerken Ludovicus’werk. De beelden weerspiegelen orde en harmonie. Het boek is toegankelijk opgezet en bevat veel fotografie van poort-wachters, vleugeldragers, bronnen, schalen, tekens, architecturale beelden, organische beelden en nog veel meer. Het zijn tijdloze vormen in steen, met een sterke zeggingskracht. De sereniteit ervan roept bij menig toeschouwer sacrale gevoelens op, de beleving van
een dieper bewustzijn. Licht ruimte verbinding is geredigeerd door Cor Laming en vormgegeven door bureau Boven N.A.P. Het kunstboek is, voor € 70,-, onder meer te koop bij boekhandel Vives , De vrije Boekhandel, Kunstgalerie De Laro, Meerle ( B ), Stedelijk Museum Breda en boekhandel Van Kemenade en Hollaers.

Oeuvre boek / Licht – ruimte – verbinding
ISBN: 978 94 640 2482 1
Formaat: 225x 300 mm staand
Omvang: 196 pagina’s binnenwerk in 4 pagina’s omslag.
Papier: 150 grs Magno Volume.
Druk : 4/4 ( full colour).
Afwerking : Genaaid gebonden in papieren band, rug
                   overlijmd, schutbladen geplakt.
Veredeling: Omslag voorzien van krasvast matlaminaat.

 

In de media:

Brabant Cultureel

BN de Stem

Magazine 't Ginneken jaargang 21 nr 1

Beelden Magazine jaargang 25, nr 91

Motief nr 252 - mei 2021